
Jak wino ogranicza uszkodzenia po udarze
23 kwietnia 2010, 10:16Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa zidentyfikowali mechanizm, za pomocą którego czerwone wino chroni mózg przed uszkodzeniami powodowanymi przez udar.

Niespójny SMS narzędziem do zdiagnozowania udaru
15 marca 2013, 10:43Amerykańscy neurolodzy przekonują, że niemożność napisania spójnej wiadomości tekstowej powinno się uznawać za objaw udaru. Tyczy się to również pacjentów, którzy nie mają problemów z mówieniem.

Wykrywanie mutacji MTHFR a znaczenie kliniczne
18 listopada 2023, 09:44Badanie mutacji MTHFR polega na wykrywaniu mutacji C677T i A1298C w genie MTHFR. Test wykonuje się metodą PCR określające predyspozycje genetyczne do zaburzeń metabolizmu kwasu foliowego, podwyższonego poziomu homocysteiny i nadkrzepliwości, związane z genem MTHFR. Enzym reduktaza metylenotetrahydrofolianowa ( MTHFR) uczestniczy w przekształceniu aminokwasu homocysteiny w metioninę. Gen reduktazy metylenotetrahydrofolianu (MTHFR) występuje w formie polimorficznej w populacji ludzkiej.

Czekolada chroni mózg
6 maja 2010, 11:30Uczeni z Johns Hopkins University odkryli, że pewien składnik gorzkiej czekolady pomaga chronić mózg przed uszkodzeniem w czasie udaru. Zwiększa on bowiem intensywność sygnałów komórkowych, o których wiadomo, że chronią komórki nerwowe.

Po udarze kobiety radzą sobie gorzej niż mężczyźni
11 lutego 2014, 09:39Jakość życia kobiet po udarze jest gorsza niż mężczyzn.